Τηλ. Επικοινωνίας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ωτοπλαστική

 
 
Στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού Θάνου Κοντογιάννη στην Αθήνα αντιμετωπίζεται η γνωστότερη περίπτωση δυσμορφίας, τα μεγάλα και προέχοντα ώτα. Πρόκειται για μια ήπια δυσμορφία, συναντάται σε όλες τις ηλικίες και αντιμετωπίζεται ή όχι, ανάλογα με την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί.

Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό, δίνοντας οριστική και θεαματική λύση στο πρόβλημα. Άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα των αυτιών, είναι οι συγγενείς δυσμορφίες και οι παντός είδους τραυματισμοί ή ακρωτηριασμοί τους. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται από τον Πλαστικό Χειρουργό, μόνο που τώρα δε συζητάμε για Αισθητική Χειρουργική, αλλά για Επανορθωτική Χειρουργική. Η διαφορά συνίσταται στο ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με παθολογικές – τραυματικές καταστάσεις, που χρειάζονται συνήθως μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να παρουσιασθεί ένα ολοκληρωμένο και αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η χειρουργική διόρθωση της δυσμορφίας είναι καλύτερα να γίνεται στην προσχολική ηλικία (6-7 ετών) για να αποφεύγεται η ψυχολογική επιβάρυνση του μικρού παιδιού από τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών του. Αυτό γιατί είναι συχνό φαινόμενο, μικρά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας να επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο, κλαίγοντας και διαμαρτυρόμενα, γιατί κάποιοι συμμαθητές τους ενόχλησαν για το σχήμα ή το μέγεθος των αυτιών τους.

Η επέμβαση είναι σχετικά απλή & ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι άριστο.

  • Πρέπει να γίνεται βέβαια σε οργανωμένο χειρουργείο, παρουσία αναισθησιολόγου με γενική ή τοπική αναισθησία (ανάλογα με την ηλικία και την αντοχή του κάθε ατόμου).
  • Μέσα από μια μικρή τομή, μήκους 3-4 εκατοστών περίπου (γίνεται οπισθωτιαία στη βάση του αυτιού) εκτελούμε λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς στον πτερυγιαίο χόνδρο, προσαρμόζοντάς τον σε σχήμα και μέγεθος στα φυσιολογικά πρότυπα.
  • Σε περιπτώσεις με αυτιά μεγαλύτερα του φυσιολογικού ή ανισομεγέθη, τότε ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί μικρό τμήμα του πτερυγίου του ωτός για να επανέλθει η συμμετρία. Τότε θα υπάρχει μια πολύ μικρή γραμμή ουλής στον άνω πόλο του πτερυγίου.
  • Αφού γίνει η συρραφή της μικρής τομής πίσω από το αυτί, ακολουθεί ήπια πιεστική επίδεση των αυτιών με τη βοήθεια μαλακής γάζας και ελαστικού επιδέσμου ή ειδικής προθέσεως.
  • Η επίδεση αυτή παραμένει για δύο εβδομάδες περίπου, ώστε τα αυτιά να ακινητοποιηθούν & διατηρηθούν στην επιθυμητή θέση. Καλό θα είναι μία ήπια επίδεση (με τη μορφή ελαστικής ταινίας) να συνεχίσει να υπάρχει κατά τη διάρκεια του ύπνου για περίπου ένα μήνα.

Τελειώνοντας, πρέπει να τονισθεί η ανάγκη της σωστής ενημέρωσης, ώστε να γίνεται επιλογή ιατρού της κατάλληλης ειδικότητας για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.